Vakuové balení potravin přináší mnoho výhod. Každý chce, aby daná potravina vydržela v dobrém stavu co nejdéle. Zásadní je v tomto případě zdravotní nezávadnosti, ale také například chuť a vzhled. Zákazník totiž hodnotí potravinu nejen podle toho, jak mu chutná, ale také podle toho, jak vypadá. A díky správnému zabalení potraviny můžete zabránit nevzhlednému jejímu pomačkání, rozpadu na více částí (například při převozu) či jejímu celkovému znehodnocení.
Vakuové sáčky mají být v prvé řadě zdravotně nezávadné. K potravině se nesmí dostat mikroplasty, a proto, než jsou takovéto sáčky uvedeny na trh, měly by projít danou certifikací. S tím souvisí i dokumentace, kterou by měl být každý výrobce vakuových sáčků schopen na vyžádání předložit. Výsledné balíčky potravin pak mají být zákazníkovi předány v co nejlepším stavu, aby byl spokojený a výrobek si rád zakoupil i příště.
Vakuové sáčky na potraviny mají různé vlastnosti podle toho, k jakému účelu balení jsou používány. Například pro zabalení masa, uzené šunky či některých sýrů se hodí smrštitelné sáčky, které po ponoření do horké vody přesně obepnou tvar výrobku a zajistí tak jeho delší trvanlivost a odolnost vůči vnějším vlivům, a to včetně náročného převozu.
Vakuové sáčky mohou být vyrobeny z různých materiálů, také podle účelu jejich užití. Celostříbrné se například hodí pro zabalení kávy či čaje, zlato - čiré pro zabalení ryb, stříbro - čiré na zabalení koření a podobně.
Pokud si výrobce přeje potisk, je možné jej na sáček natisknout. Stejně tak je možné přidat k sáčku také zip, eurovýsek, boční násek či skládané dno. Výsledný produkt se přizpůsobí potravině, která bude v sáčku balena.
Speciálním způsobem využití vakuových sáčků na potraviny je příprava jídla sous-vide. Maso je v tomto případě zabaleno ve speciální fólii, ve které se při mírné teplotě dlouhou dobu peče či vaří. Takovýto varný sáček proto musí být maximálně odolný a zdravotně nezávadný, a to i při jeho vystavení vyšší než běžné teplotě.